DECLARATII DE INTERESE SI AVERE

Proiectul ,,Mănâncă responsabil" - 2016-2017




Războiul uleiului de palmier

Măcelul pădurilor umede de la Tropice
World Wildlife Fund Australia, forul regional care a studiat cel mai bine impactul devastator al cultivării aberante a palmierilor de ulei, a venit cu nişte cifre şocante care arată dimensiunea dezastrului ecologic. O suprafaţă echivalentă cu aproximativ 300 terenuri de fotbal este defrişată în fiecare oră (adică 6 terenuri de fotbal defrişate în fiecare minut) pentru a face loc unor noi culturi de plamieri.



Insulele Borneo şi Sumatra, fără îndoială printre regiunile cu cea mai mare biodiversitate de pe Terra sunt cel mai grav afectate de defrişări în favoare palmierilor de ulei. Aceste două mari insule din Asia de sud-est sunt (pentru cât timp oare) extrem de bogate în biodiversitate. Aici cresc peste 20.000 specii de plante, 3.000 specii de arbori şi se întâlnesc circa 300.000 specii de animale, multe dintre ele încă nedescoperite de ştiinţă.

Absolut toate studiile de impact nepărtinitoare au demonstrat că producerea uleiului de palmier are un impact nebănuit, dar puternic asupra întregii planete. Defrişările în favorea plantaţiilor nu doar că duc la poluarea tuturor surselor de apă dulce din regiune şi la intensificarea fenomenului de eroziune a solului, dar atunci când muncitorii forestieri ard resturile vegetale de pe terenuri uriaşe, se ajunge chiar la poluarea întregii atmosfere terestre.

Vegetaţia şi arborii pădurilor tropicale umede nu doar că filtrează aerul şi reşin dioxidul de carbon, dar produc oxigenul fără de care nu putem respira. Ori în condiţiile în care populaţia umană creşte alarmant de mult, iar calitatea aerului scade, factorii de putere în loc să cultive păduri şi să le ocrotească pe cele rămase, ei hotărăsc defrişări fără limită şi plantarea de palmieri. După cum comenta ironic-amar, un mare ecolog american:
Avem totuşi nevoie de aer respirabil înainte de şampoane, rujuri şi margarină, nu-i aşa?”.
Folosirea pe scară largă a uleilui de palmier s-a dovedit a fi un pericol în plus şi pentru starea sănătăţii, şi aşa şubrezite, a omului modern. Acesta deoarece, uleiul de palmier este foarte bogat în grăsimi saturate. Din acest motiv capital, consumarea sa duce la boli de inimă, creşte nivelul colesterolului, al presiunii sangvine şi este un factor chele al obezităţii.
Uleiul de palmier este de asemenea foarte bogat în acizi de tip Omega 6, a căror prezenţă în organismul uman duce la artrită şi chiar cancer de prostată şi cancer mamar.


Ce putem face noi?
1. să consultăm eticheta înainte să cumpărăm produse
2.să evităm cumpărarea produselor care conțin ulei de palmier
3. să-i informăm pe prietenii noștri, părinți, rude despre efectele asupra mediului și sănătății a consumului uleiului de palmier etc
4. să mâncăm cât mai puține produse procesate
5. să consumăm cât mai multe produse proaspete, preparate în casă, fructe și legume locale.

Vreau să devin responsabil! Mănânc responsabil!
http://www.descopera.ro/stiinta/11728725-razboiul-uleiului-de-palmier









Piața semințelor libere

Ca să mâncăm responsabil trebuie să înțelegem și să practicăm chiar noi producerea de hrană.
De aceea, în cadrul proiectului ,,Mănâncă responsabil” de anul acesta, am continuat să-i învățăm pe elevii noștri că hrana responsabilă pleacă de la ,,sămânță”. Încurajăm folosirea semințelor tradiționale, locale, care produc plante cu fructe gustoase și sănătoase.
De asemenea, dacă noi învățăm să cultivăm, evităm să cumpărăm produse agricole de peste mări și țări.
De aceea le-am propus elevilor și anul acesta să facă schimb de semințe 
în cadrul evenimentului școlar anual ,,Piața semintelor libere” Doritorii au venit cu diferite  semințe de legume despre care stiau de la parinti numeroase informatii( soi, nevoile plantei, cum sunt fructele, cum se ingrijesc plantele etc.) si le-au schimbat prieteneste, la scoala.
Răsadurile obținute vor fi și in gradina noastră școlara.




















Realizarea Codului consumului responsabil de alimente!

Si in scoala noastra elevii s-au mobilizat pentru a realiza Codul consumului responsabil de alimente. Ce  este de fapt acest cod? Sunt reguli ale fiecarui domeniu al proiectului, creative si reale pe care elevii sa le retina si sa le interiorizeze pentru a deveni mai responsabili in ceea ce priveste consumul responsabil de hrana.
Astfel, fiecarei clase i-a fost lansata aceasta provocare de a gasi reguli si formulari atractive, usor de retinut, pentru fiecare domeniu.

Ulterior Comitetul eco a adunat de la fiecare clasa tot ce au lucrat elevii, le-a compilat si a realizat 6 reguli, cate una pentru fiecare domeniu, pe care elevii le-au  discutat si votat in Comitetul Eco. Ulterior acest cod a fost trimis catre coordonatorul proiectului din Romania  si afisate la fiecare avizier al clasei.
Regulile stabilite de elevii scolii noastre pot fi citite aici!









Monitorizam cantitatea de deseuri din clasa, dar mai ales cata hrana procesata mancam la scoala!!!!

Din luna ianuarie am inceput la nivelul fiecarei clase monitorizarea hranei adusa de acasa, a celei cumparate de la magazin si cantitatea de deseuri acumulata in fiecare zi.
De asemenea, pentru alimentele procesate, identificam pe cele care contin ulei de palmier.
Fiecare clasa, prin echipa eco de la fiecare clasa, masoara toate acestea si le intregistreaza intr-un tabel tip.
Centralizarea datelor este in curs si este realizata de Comitetul eco.
Dupa aceasta perioada, cu multe intreruperi din cauza zilelor libere etc, ne propunem o serie de masuri: declararea zilei de actiune-VINERI -ca zi in care nu sunt permise alimentele de la magazin pentru consum, atat pentru elevi cat si pentru personalul scolii.
Dupa o evaluare partiala, situatia este ingrijoratoare.... foarte multi elevi prefera sucuri acidulate         ( fanta, cola) si multe produse procesate si mai ales aproape toate contin ulei de palmier.
Este necesar sa intensificam activitatile de informare, explicatii pentru ca elevii sa inteleaga efectele nocive ale alimentelor procesate care contin ulei de palmier, asupra sanatatii si mediului.











Al  doilea an de  proiect,,Mananca responsabil"

Bucuroși să anunțăm că am fost, pentru al doilea an consecutiv, selectați să derulăm în școala noastră proiectul european ,,Mănâncă responsabil".

Coordonator al proiectului  în școală este profesoara și directoarea școlii Cândești, doamna Irina Constantinescu. Împreună cu o echipă de dascăli care cred în educația pentru mediul înconjurător, Irina Constantinescu continuă să facă educație pentru sănătate și mediu.

Proiectul a început și anul acesta printr-un training care s-a desfășurat la București, unde au participat toți reprezentanții școlilor implicate în acest proiect. Din partea școlii noastre, la acest training a participat doamna profesoară pentru învățământ primar- Sanda Emanuela.

Proiectul a debutat în școala noastră prin prezentarea acestuia tuturor elevilor  și completarea chestionarelor necesare pentru a înțelege care sunt problemele cu care ne confruntăm, când este vorba de a mânca responsabil și care va fi subdomeniul pe care vom lucra în acest an.

Urmează celelalte etape ale proiectului pe care le vom derula și cu elevii de la învățământul primar  la întoarcerea din scurta, dar binemeritata vacanță.